Спагети „Cacio e Pepe“ с CHEESE THE QUEEN КЛАСИК | Веган вариант

Пътешествие до Рим? Винаги, с удоволствие! 

Spaghetti „Cacio e Pepe“ (в буквален превод на български „Сирене и пипер“) е стара рецепта от римската кухня и както предполага името, се състои само от няколко съставки. За рецептите с малко съставки има едно желязно правило – съставките винаги трябва да са от първо качество. 

И така за днешната ще са необходими: хубава паста по твой избор, прясно смлян черен пипер, сол, зехтин и CHEESE THE QUEEN КЛАСИК… не на последно място, разбира се, компания, с която да се насладиш напълно на живота по италиански.

Ще ви споделим и правилата, които ползваме, когато приготвяме паста 😉

Произходът на пастата е все още дълго дискутирана тема. Докато повечето италианци гордо вярват, че пастата идва от Италия, има много доказателства, които сочат друго. Историята на пастата или нудлите датира от Китай. През 2005 г. археолози откриват в североизточен Китай 4000 годишна купа за нудли. В допълнение, Марко Поло също представлява предизвикателство за италианската история. Вярва се, че именно той донася пастата в Италия от Китай по време на неговите пътешествия. Друга теория пък твърди, че това са Арабите, който са използвали пшеница за производството на сушена паста, която търговците са разнасяли по света.

Но дотук с историята, време е за хубава храна и наслаждение.

Няколко съвета, за да се справиш отлично с готвенето на паста:

  • без значение, дали готвиш сушена или прясна паста избери голям съд. Пастата обича да плува, още повече това ще помогне да не залепне.
  • порцията за един човек е 114 г паста
  • загрей водата, докато започне да ври и добави достатъчно сол, нека има вкус на океан
  • за сушена паста: изчакай водата отново да заври /капакът ще помогне за времето на завиране/ , добави пастата и веднага разбъркай. Продължавай да разбъркваш отвреме-навреме.
  • за прясна паста: след като добавиш солта намали котлона, не трябва да ври. Внимателно постави пастата във водата. Ще бъде готова, когато изплува на повърхността.

Няколко съвета какво да не правиш:

  • не добавяй зехтин по време на готвенето на пастата. Защо? Зехтинът запечатва пастата и това ще предотврати попиването на соса и равномерното му разстилане по пастата.
  • не мий пастата след като е готова. Много хора измиват пастата, за да спрат процеса на готвене, но това също така отмива голяма част от вкуса. Вместо това я извадете 2 мин преди да е готова.

И вече е време да приготвиш твоите Спагети „Cacio e Pepe“ с CHEESE THE QUEEN КЛАСИК

1 порция:
Спагети 114 гр
1 ч. крем сирене от CHEESE THE QUEEN КЛАСИК /виж в отделно видео/
3 с.л. зехтин
Черен пипер
⅓ ч вода от сварените спагети
морска/хималайска сол

Тази рецепта е лесна, бърза и е най-вече въпрос на добър тайминг.

Приготви пастата по инструкциите по-горе. 4  минути преди да е готова загрей зехтина за около минута в допълнителен тиган. Добави прясно смления пипер и разбъркай, за да освободи ароматите си. Не трябва да прегаря или зехтина да се загрява прекомерно. Затова не загрявай котлона прекалено. 2-3 минути преди пастата да е готова я добави към зехтина. Най-лесно е да използваш щипки. Разбъркай и добави крем сиренето с CHEESE THE QUEEN КЛАСИК. Отново разбъркай и започни поетапно да добавяш от водата, в която се е варила пастата. Започни с ⅓ чаша и бъркай, докато пастата поеме соса, след това повтори, докато получиш гладък и равномерно разпределен по пастата сос. Колко вода ще поеме зависи и от пастата, понякога слагаме по три пъти. Зависи и дали е прясна или суха паста. Бъркането не трябва да е повече от 3 минути, за да бъдат спагетите ти перфектни „ал денте“.

Вече си готов. Сервирай в красива чиния и добави пресен пипер отгоре.

Беше толкова вкусно, че след като изключихме камерата, с екипа само се споглеждахме в мълчание, докато всеки се наслаждава на порцията.

За финал вижте как да приготвите основната съставка: крем-сирене от CHEESE THE QUEEN.

Крем-сирене от кашу с Cheese the Queen Класик

1 CHEESE THE QUEEN : 1 чаша вода

Може да приготвиш крем-сирене от всички видове CHEESE THE QUEEN. Нашите зрели ядкови деликатеси са 100% ядки, с дълъг процес на зреене и интензивен вкус. За сосове и дипове използвай съотношение 1 CHEESE THE QUEEN : 1 чаша вода. Блендирай до гладка консистенция. Ако искаш крем-сиренето да е по-леко, добави още вода.

Наслади се с чаша вино!

 

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват