Пикантни сладки картофи с CHEESE THE QUEEN ЗЕЛЕН ПИПЕР и сос Тартар

Храната е най-вкусна, когато е споделена.

Обичаме да готвим с приятели и да експериментираме с нови вкусове, а още по-хубаво, когато те ни поканят на гости и приготвят ястие с CHEESE THE QUEEN.

Днес екипът ни е в дома на Анна Великова /ПР експерт/. С Анна имаме вече 15 години приятелство, професионални и лични срещи…и безброй много обяди и вечери споделени заедно. Нейното любимо настроение от колекцията ни с вкусове е най-приключенското: ЗЕЛЕН ПИПЕР, а на нас ни стана любимо цялото ястие, преливащо от вкусове.

Пикантен сладък картоф (батат), сос тартар и CHEESE THE QUEEN ЗЕЛЕН ПИПЕР

Необходими съставки:
4 бр. големи сладки картофа
1 бр. чушка халапеньо
1 бр. лимон
4-5 скилидки чесън
1 бр. средно голяма тиквичка
CHEESE THE QUEEN ЗЕЛЕН ПИПЕР

Подправки:
1 с.л. вулканична сол/ или морска
черен пипер на зърна
4-5 листа прясна мента
1 връзка кориандър
1 ч.л. суха мащерка
1 ч.л. сух риган
зехтин
Сос Тартар /рецепта по-долу/

Начин на приготвяне:

Измий старателно бататите и ги отрежи на полумесеци (или на големи шайби, в зависимост от формата на сладкия картоф и личните предпочитания)
Нареди парчетата в тава, на чието дъно предварително си сложил хартия за печене
Поръси със зехтина и сухите подправки, сол на вкус
Сложи в предварително загрятата фурна (на 220 градуса)
Нарежи халапеньо на шайби и добави след 10 мин. във фурната при батата. Разпръсни и скилидките чесън.
Докато сладкият картоф се пече, подготви соса Тартар и настържи тиквичката спираловидно. Овкуси тиквичките със сок от лимон, мащерка и риган. Остави да престои.

Когато бататът е изпечен, поднеси върху канапе от соса. Добави отгоре спираловидните тиквички и върху тях аранжирай парчета CHEESE THE QUEEN ЗЕЛЕН ПИПЕР. Поръси с нарязания кориандър и листа мента.

Съвет: не пропускай чушката Халапеньо! Опечена по този начин с бататите, вкусът й се разпределя равномерно и картофите ще бъдат приятно пикантни. Ако не обичаш пикантно, може да я изключиш.

Изобилието от вкусове в това ястие се допълва от богатия сос Тартар. Великолепна рецепта, която подхожда на много ястия /пробвай я с печена тиква и CHEESE THE QUEEN КУРКУМА в рецептите ни /.

домашен сос тартар от кашу

Сос Тартар от кашу

Рецепта

1 ½ ч предварително накиснато кашу
2 с.л. лимонов сок
1 ч. вода
½ ч.л. морска/хималайска сол
¼ чаша накълцан магданоз
2 с.л. с връх каперси

Накисни кашуто за 6 часа във филтрирана вода. Измий го добре.
Добави към него водата, лимона и солта и го смели в блендер до гладка хомогенна смес.

Накълцай на ситно каперсите и магданоза, разбъркай ръчно със сместа. И твоят сос е готов.

Винаги добавяй каперсите и магданоза, след като си приключил с блендера, за да не получиш зелен сос. По този начин твоят тартар ще има структура. За по-интензивен вкус може да добавиш шалот или див лук.

Наслади се!

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват