Запечено брюкселско зеле, CHEESE THE QUEEN КЛАСИК, сос от ферментирали лимони
Получихме различни запитвания за рецепти и много от тях бяха именно за брюкселско зеле.
Как да го приготвиш вкусно, изненадващо лесно и хранително.
Обожаваме брюкселското зеле печено, отива си превъзходно с класическия CHEESE THE QUEEN /но не само/, а в комбинация със соса от ферментирали лимони и тахан е пълна хармония от вкусове за небцето.
Рецепта:
Брюкселско зеле
Зехтин
Черен пипер
Сол
CHEESE THE QUEEN КЛАСИК
За соса:
¼ кора на ферментирал лимон
1/2 чаша сусамов тахан
1/4 чаша вода
сол
сусам за декорация
Начин на приготвяне:
Измий брокселското зеле и изчисти външните листа.
Нарежи на половини.
Загрей фурната на 200С.
Подсуши зелето с кърпа, това е много важна стъпка, ако искаш да бъде хрупкаво.
Оваляй го в зехтин, сол и черен пипер. Подреди в тава с одрязаната страна надолу.
Запечи за 15-20 мин., като наблюдаваш. Брюкселското зеле трябва да добие приятна хрупкава коричка.
Междувременно, приготви соса с ферментиралите лимони. Ако все още не си ги приготвил за друга наша рецепта, виж инструкции по-долу. Винаги имаме буркан с ферментирали лимони в хладилника, не само са вкусни и подходящи в много рецепти, но и са изключително полезни за добрия чревен баланс.
За да ги приготвиш вкъщи ти трябват само две съставки:
био лимони
едра морска сол
Стерилизирай буркан и го подсуши.
Важно е лимоните да са био, защото при готвене ще използваш кората им. Избери качествена и чиста сол.
Измий добре лимоните и ги нарежи на четвъртини като оставиш единия край свързан. Разтвори лимона и го напълни с морските кристали. Започни да подреждаш лимоните в буркана като натискаш, за да освободят сока си.
Напълнете буркана с лимони като оставяш минимално празно място. Притисни и запълни остатъка с лимонов сок /не слагай вода/. Не оставяй непокрити със сок лимони. Затвори буркана и напиши датата на етикет върху него.
Остави го на стайна температура. След три седмици Ферментиралите лимони ще са готови. Премести буркана в хладилника.
Винаги използвай чисти прибори, когато искаш да извадиш лимон и не връщай обратно в буркана неизползвани парчета, за да избегнеш замърсяване.
Кората на лимона е най-полезната му част. Тя е инкубатор на млечно-кисели бактерии. Ферментиралите лимони издържат с месеци и имат лечебна сила.
За да приготвиш соса нарежи ¼ от кората на ферментирал лимон и я блендирай с ½ ч. сусамов тахан и ¼ ч. вода. Опитай и ако имаш нужда от допълнително сол, добави на вкус. Имай предвид, че ферментиралите лимони са достатъчно солени и може да не се наложи.
За да сервираш, намажете обилно соса на дъното на чинията. Предпочитаме този начин на сервиране, защото запазва красотата на храната и винаги има достатъчно сос за всяка хапка.
Подреди запеченото брюкселско зеле, парчета CHEESE THE QUEEN КЛАСИК и поръси със сусам за декорация.
Оставяне на коментар
Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват