Запечено брюкселско зеле, CHEESE THE QUEEN КЛАСИК, сос от ферментирали лимони

Получихме различни запитвания за рецепти и много от тях бяха именно за брюкселско зеле.
Как да го приготвиш вкусно, изненадващо лесно и хранително.

Обожаваме брюкселското зеле печено, отива си превъзходно с класическия CHEESE THE QUEEN /но не само/, а в комбинация със соса от ферментирали лимони и тахан е пълна хармония от вкусове за небцето.

Рецепта:

Брюкселско зеле
Зехтин
Черен пипер
Сол
CHEESE THE QUEEN КЛАСИК

За соса:
¼ кора на ферментирал лимон
1/2 чаша сусамов тахан
1/4 чаша вода
сол

сусам за декорация

Начин на приготвяне:

Измий брокселското зеле и изчисти външните листа.
Нарежи на половини.

Загрей фурната на 200С.

Подсуши зелето с кърпа, това е много важна стъпка, ако искаш да бъде хрупкаво.
Оваляй го в зехтин, сол и черен пипер. Подреди в тава с одрязаната страна надолу.

Запечи за 15-20 мин., като наблюдаваш. Брюкселското зеле трябва да добие приятна хрупкава коричка.

Междувременно, приготви соса с ферментиралите лимони. Ако все още не си ги приготвил за друга наша рецепта, виж инструкции по-долу. Винаги имаме буркан с ферментирали лимони в хладилника, не само са вкусни и подходящи в много рецепти, но и са изключително полезни за добрия чревен баланс.

рецепта за ферментирали лимони

За да ги приготвиш вкъщи ти трябват само две съставки:

био лимони

едра морска сол

Стерилизирай буркан и го подсуши.
Важно е лимоните да са био, защото при готвене ще използваш кората им. Избери качествена и чиста сол.
Измий добре лимоните и ги нарежи на четвъртини като оставиш единия край свързан. Разтвори лимона и го напълни с морските кристали. Започни да подреждаш лимоните в буркана като натискаш, за да освободят сока си.
Напълнете буркана с лимони като оставяш минимално празно място. Притисни и запълни остатъка с лимонов сок /не слагай вода/. Не оставяй непокрити със сок лимони. Затвори буркана и напиши датата на етикет върху него.
Остави го на стайна температура. След три седмици Ферментиралите лимони ще са готови. Премести буркана в хладилника.
Винаги използвай чисти прибори, когато искаш да извадиш лимон и не връщай обратно в буркана неизползвани парчета, за да избегнеш замърсяване.

Кората на лимона е най-полезната му част. Тя е инкубатор на млечно-кисели бактерии. Ферментиралите лимони издържат с месеци и имат лечебна сила.

За да приготвиш соса нарежи ¼ от кората на ферментирал лимон и я блендирай с ½ ч. сусамов тахан и ¼ ч. вода. Опитай и ако имаш нужда от допълнително сол, добави на вкус. Имай предвид, че ферментиралите лимони са достатъчно солени и може да не се наложи.

За да сервираш, намажете обилно соса на дъното на чинията. Предпочитаме този начин на сервиране, защото запазва красотата на храната и винаги има достатъчно сос за всяка хапка.

Подреди запеченото брюкселско зеле, парчета CHEESE THE QUEEN КЛАСИК и поръси със сусам за декорация.

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват